Skip to main content Skip to page footer

De kloof van ‘klimaat-beperking’

Er gaapt een enorme kloof tussen wat landen melden als hun emissies en hoeveel broeikasgassen ze werkelijk in de atmosfeer brengen, blijkt uit onderzoek. 223 Daarnaast zijn de klimaatbeloftes van veel landen zijn 'zeer ongeloofwaardig'. 224 In het meest optimistische scenario stevent de wereld af op zo’n 1,7° opwarming. Deze uitkomst is in lijn met de harde grens van maximaal 2° opwarming uit het Parijsakkoord, hoewel het nog steeds boven het streefgetal van 1,5° ligt. 
In het pessimistische scenario, dat alleen concreet en geloofwaardig klimaatbeleid meeneemt, is de wereld onderweg naar 2,6° opwarming, en zal de temperatuur ook na het jaar 2100 blijven stijgen. 225  Omdat landen onvoldoende ‘geleidelijke’ aanpassingen hebben gedaan, moeten ze nu drastisch gaan snijden in hun emissies. 226 

Klimaatgeschiedenis in het kort

Klimaatopwarming is niet gemakkelijk vast te stellen. 227 Weerpatronen zijn grillig. Maar de temperatuur van de oceaan vertelt een ‘eenduidig’ verhaal: die is flink gestegen, wat te merken is aan het hogere zeeniveau. Er is veel energie in de oceanen opgeslagen. Ruim 90% van de extra warmte door het broeikaseffect ging in het zeewater zitten. 228 De metingen van het water in de oceanen gaan ongeveer een eeuw terug en de oude metingen zijn wat onnauwkeuriger. We kunnen ook verder terugkijken.
IJskernen zijn daarvoor van groot belang. Diep boren in ijslagen zoals op de Noordpool levert stukken ijs op van (tot ca. 800,000 jaar) en die onthullen de samenstelling van de atmosfeer lang geleden. 229 Ook de temperatuur toen kan hieruit afgeleid worden. 230  De landtemparatuur is minder gemakkelijk te bepalen dan de temperatuur van het zeewater, maar neemt ook toe.


toekomstig klimaat
Om te weten hoe het klimaat er in de toekomst uit gaat zien gebruiken klimaat-wetenschappers computer simulaties. Dankzij betere klimaatmodellen en meer data van betere kwaliteit worden de ‘voorspellingen’ steeds beter en betrouwbaarder, al blijft het moeilijk vanwege de ‘grilligheid’ van het klimaat.

theorie
De geschiedenis van de klimaatwetenschap gaat zo’n 200 jaar terug, toen Fourier het broeikaseffect ontdekte. 231 En bijna 100 jaar geleden concludeerde Callendar dat de VS en Noord-Atlantische regio warmer waren geworden sinds het begin van de Industrieële Revolutie. 232  Zijn werk leidde tot het meten van CO2, waarmee Charles Keeling in 1958 is begonnen. 233  Dankzij alle metingen sindsdien hebben we een goed beeld van de toename van CO2 in de afmosfeer.
Bijna 50 jaar geleden berekenden wetenschappers van de universiteit van Princeton dat bij een verdubbeling van de hoeveelheid kooldioxyde een temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius optreden. 234 

De klimaatwetenschap was toen al ‘op stoom’. Wetenschappers van het ‘fossiele’ bedrijf EXXON maakten in de jaren 70 een prognose hoe het klimaat zich zou ontwikkelen. Nu kunnen we vaststellen dat die heel accuraat was. 235 Ook andere bedrijven, waaronder BP en Shell, deden onderzoek naar de effecten van het op grote schaal verbranden van fossiele brandstoffen.

Verschillende manieren van klimaat aanpak

Beperking van de opwarming
->   politiek, beleid     |    populaire ‘route’
->   marketing         |    'populair', groene producten en diensten
->   gedrag         |    'impopulair', alleen voor gemotiveerde burgers
    - 'policy-driven' (link with 'politics, policy)
    - directing the consumer

Marketing beïnvloedt op 2 manieren:
- door het aanbieden van groen producten en diensten
- door ‘groene verhalen’, waarmee de consument het idee krijgt dat betreffende producten en diensten ‘goed voor het klimaat zijn’.

Je kunt ‘klimaat-beperking’ op 3 manieren benaderen:
- via overheid en beleid,
- d.m.v. marketing ('autonoom', door bedrijven zelf)
- door de consument (rechtstreeks) (of misschien indirect) aan te spreken

Daarnaast kan het door de burger zelf 'worden opgepikt'.
(vanuit bewustzijn, verantwoordelijkheid, betrokkenheid of altruïsme)

homecontactnotes