Hoe kijk je tegen klimaatverandering aan?
Het klimaat-probleem is niet gemakkelijk te begrijpen, omdat het een abstract, statistisch probleem is. Een langzame verandering, die niet gemakkelijk op te merken is op basis van persoonlijke ervaring. 43 Het beeld dat je van ‘klimaat’ hebt, bepaalt voor een belangrijk deel hoe belangrijk je het vindt, en welke actie je onderneemt. Daarom hier enkele visies op een rijtje gezet:
6 verschillende perspectieven
- Wereld-perspectief van internationale organisaties, verdragen, Parijs akkoord 44 . Lange termijn visie.
- Regeringen en landen, klimaat-politiek, gedreven door klimaat-akkoorden. Middellange termijn.
- Bedrijven en organisaties, klimaat actie, vooral vanwege wet- en regelgeving, en omdat de consument ‘ernaar vraagt' 45 . Korte termijn.
- Moderne consument, voor wie ‘klimaat’ geen beperking mag wezen voor zijn manier van leven; leeft in ‘veilige regio’s’, met voldoende mogelijkheden om aan te passen; kan compensatie krijgen voor klimaat-schade. Korte-termijn blik.
- Niet-consumenten, de potentiële klimaat-slachtoffers; leven in onveilige regio’s, meestal arme landen; worden hard getroffen door klimaat-verandering, maar dragen nauwelijks bij aan het probleem, omdat hun CO2-voetafdruk laag is; voor veel van de 3 miljard niet-consumenten is de klimaat-ramp al realiteit, omdat ze leven in gebieden met grote droogte, overstromingen, hevige stormen, velen verloren hun huis, middelen van bestaan. Van deze groep zijn miljoenen ‘op de vlucht’. Korte-termijn blik.
- Klimaat-wetenschappers en geïnformeerde burgers; zijn op de hoogte van de klimaat-crisis; zien de urgentie van het beperken van de uitstoot. Hebben oog voor de langere termijn.
Deze groepen kijken verschillend tegen het klimaatprobleem aan en denken anders over hoe dat benaderd moet worden. Op de vraag wie ervoor moet zorgen dat de klimaat-opwarming beperkt blijft, geven ze ook een ander antwoord.
“We zullen ver in de toekomst moeten kijken om de goede lange termijn beslissingen voor onze planeet te nemen.” Lindsay Wilson, econoom en klimaatspecialist 46
Hoe schadelijk is vliegen?
Groeiende luchtvaart
Naarmate huishoudens rijker worden, groeit de uitstoot van het reizen sneller dan de welvaartsgroei.
47 Het vliegtuig pakken is bij veel mensen onderdeel van de levensstijl geworden.
48
Maar ook klimaat impact groeit, ondanks technische verbeteringen, zoals zuinigere vliegtuigen. Tussen 1990 en 2019 is zowel de vraag naar passagiervluchten als transportvluchten verviervoudigd. De wereldwijde CO2-emissies van de luchtvaart zijn sinds de jaren 60 vier maal zo groot geworden.
49
“Per uur gerekend, is er geen betere manier om de planeet op te warmen dan reizen met het vliegtuig” Peter Kalmus klimaatwetenschapper 50
Aandeel luchtvaart in klimaat opwarming onderschat
Veel impact blijft onder de radar, omdat luchtvaart voor een internationaal gebeuren is. Meestal wordt zo’n 1,7 a 2 % aangehouden.
51 Dat betreft dus alleen CO2. Recente cijfers gaan uit van ongeveer 2,5%.
52
Luchtvaartindustrie en regeringen hebben lange tijd genegeerd dat het niet alleen om CO2 gaat: kerosine verbranden op grote hoogte genereert ook contrails, geïnduceerde bewolking en NOx die, hoewel van korte duur, aanzienlijk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dit heeft geleid tot de publieke perceptie dat vliegreizen een relatief klein probleem vormen en tot een gebrek aan effectieve beperking van de impact van de industrie op het klimaat.
53
Vliegtuigen stoten echter ook andere stoffen uit, zoals waterdamp en roet. Bovendien zijn er effecten op grote hoogte, die ook opwarmend werken.
54 Contrails - waterdamp van vliegtuiguitlaten - nemen het grootste deel voor hun rekening.
55 Uit onderzoek blijkt dat deze niet-CO2 emissies zo’n 4% bijdragen aan de wereldwijde opwarming.
56
Vliegtuig emissies leiden tot natte en droge stikstof-neerslag. 57