Skip to main content Skip to page footer

Benadering

Consumin. magazine biedt een wetenschappelijk gefundeerde visie op de toekomst van onze planeet en de rol die de moderne consument daarin speelt. De consument kan worden gezien als de oorzaak van de ecologische crises maar heeft tegelijkertijd ook de mogelijkheid om aan de oplossing daarvan bij te dragen.
De uitgangspunten zijn hier anders dan de ‘mainstream’ opvatting:
1. De consument veroorzaakt schade
2. De leefstijl van de moderne consument is geen vaststaand feit, maar een keuze.
3. Van ‘bijdragen aan een leefbare wereld’ is geen sprake, hooguit van ‘minder schade toebrengen’, want vrijwel alle consumptie leidt tot schade.
4. De consument werd tot nu toe ‘uit de wind gehouden’. Zijn aandeel in de beschadiging van de planeet en zijn onevenredige ‘claim’ op schaarse grondstoffen en de ongelijkheid die daarmee samenhangt dienen nu kritisch bekeken te worden.
5. Vanuit rechtvaardigheid en ‘gelijkheid’ dient de consument zich af te stemmen op de niet-consument, zodat deze ook kansen heeft op een leefbare toekomst. De leefstijl van de consument gaat ten koste van de mogelijkheden van de niet-consument.
6. Er moeten vraagtekens worden gesteld worden bij de onbeperkte mogelijkheden van de consument om te vervuilen en te beschadigen. Besteedbaar inkomen lijkt het enige dat limiterend is om onbeperkt (fossiele) energie te verbruiken, onbeperkt spullen te kopen, onbeperkt te reizen.
7. Om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen, moeten we de ongebreidelde consumptie-dwang van de consument inperken.
8. De consumptie-kant, de vraagzijde, werd tot nu toe over het hoofd gezien, maar wordt oa in het nieuwste IPCC-rapport voor het eerst serieus genomen.