Achtergronden van Consumin.
Consumeren is zo oud als de mensheid en is sterk gekoppeld aan het besteedbaar inkomen. Sinds de Great Acceleration begon, zeg begin jaren 60, zijn consumenten wereldwijd veel rijker geworden. En bovendien talrijker. De wereld telt nu zo'n 5 miljard consumenten.
Consumptie heeft allerlei neveneffecten en veroorzaakt, zeker in de 21e eeuw, schade aan de planeet waarop we wonen. De miljarden consumenten samen zijn een ramp voor onze planeet.
Consumptie en schade zouden ideaal gesproken losgekoppeld moeten worden. Vliegvakanties zonder klimaatschade, vlees eten zonder dat daar tropisch oerwoud voor gekapt wordt, spullen kopen die bij fabrikage geen vergiftigde lucht, bodem en water geven. Dat is echter toekomstmuziek. De systeemverandering die daarvoor nodig is, blijkt moeilijk te bereiken en daarom ver weg te zijn.
Ondertussen blijft de moderne leefstijl schadelijk. En daarom is het tijd om daar kritisch naar te kijken. Want de manier van leven van de moderne consument is niet langer houdbaar. De ecologische problemen stapelen zich op. Het klimaat raakt steeds meer ontregeld, de natuur is ernstig aangetast en we hebben de wereld op grote schaal vergiftigd.
Met zijn leefstijl brengt de moderne consument het leven en de toekomst van de 3 miljard niet-consumenten in gevaar. Klimaatslachtoffers vallen vooral aan de ‘arme kant’ van de wereld. Natuur wordt vooral in gebieden bedreigd waar mensen weinig mogelijkheden hebben. En vervuiling van bodem, water en lucht treedt vooral op daar waar arme mensen wonen.